Silk lavender shirt

Svilena košulja boje lavande
Long term performance and installation
2016

Created and first time presented at Festival Vox Feminae November 05th, 2015
Miroslav Kraljević Gallery, Zagreb, Hrvatska
Galleri Gro, Jakobstad, Finland as part of solo exhibition I did nothing wrong January Special thanks to: Matic Hrovat costume design, Elvira Jahić, Mirza Purić, Danijela Dugandžić and Vox Feminae and Dunja Ribarić for production and making it happen

Biljana Plavšić, the former President of the Republic of Srpska, was indicted by the ICTY for genocide, crimes against humanity and war crimes. After pleading guilty and statement of repentance, the prosecutors dropped genocide charges against her, and sentenced her to only 11 years. She was released earlier. Pleading guilty, her reputation of prominent scientist and the fact that she was a women, are considered the reasons for such a light sentence. During her stay in prison in 2005, she published a voluminous memoirs in which she denied her previous confession. As a main element of the performance, the artist will use ICTY trial transcripts, the memoirs of Biljana Plavšić, her statements to the media, and other relevant materials.

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, optužena je od strane ICTY-a  za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.  Nakon priznanja krivice i pokajničke izjave, odbačene su tužbe za genocid i osuđena je na samo 11 godina zatvora, te puštena ranije.  Osim priznanja, njena reputacija prominentne naučnice, te činjenica da je žena, smatraju se razlozima za tako blagu kaznu. Tokom boravka u zatvoru 2005. objavila je obimne memoare u kojima je negirala svoje priznanje. Kao glavnim elementom performansa, umjetnica se služi tekstom prepiski sa suđenja, memoarima Biljane Plavšić, njenim izjavama za medije i drugim relevantnim materijalima.

files
Zatvor Hinsenberg u Švedskoj, u kojem je Biljana Plavšić služila kaznu, u jednom medijskom tekstu nazvan je zatvor sa pet zvjezdica.

– Naime, čitala sam da je ova zločinka koja se “pokajala” tamo išla plivati u obližnjem jezeru, uživala u sauni, bila u prilici pohađati časove fotografije, kuhanja, plesa, švedskog jezika, te je od države Švedske svake godine dobijala po jedan kupaći kostim. Iz zatvora je, sigurna sam, izašla svježa i odmorna, podmlađena divnim uvjetima koji više nalikuju odmoru u spa centru, nego izdržavanju kazne za najgora ratna nedjela, te izašla na slobodu tako što je kao prava zvijezda sletjela avionom koji je Milorad Dodik po nju poslao, te joj tako upriličio grandiozan doček. Glavni element performansa bio je narativ, odnosno tekstovi prepiski sa suđenja, memoari ove zločinke, njene izjave za medije i drugi relevantni tekstovi i intervjui do kojih sam mogla doći. Ideja je bila da ukažem na kontrast koji je prisutan u reprezentaciji Plavšićeve, njeno lažno pokajanje, te blagu kaznu koja je u ogromnoj disproporciji sa zločinima koje je počinila.

S jedne strane, ona je uglađena dama, ženstvena, odjevena u svilene košulje boje lavande, diskretno našminkana, obrazovana, prominentna naučnica, biologinja, apolitična, iskrena, religiozna i etična. S druge strane, preko košulje boje lavande, ona nosi maskirnu, vojnu jaknu, ona je dr. Mengele u ženskoj formi koji sudbinu srpskog naroda poredi sa sudbinom Jevreja tokom Holokausta, biologinja koja Muslimane naziva “genetički pokvarenim materijalom”, štovateljka Arkana, Šešelja i Ratka Mladića, za kojeg izjavljuje da je podsjeća na Ljutka iz bajke “Snježana i 7 patuljaka”. Njoj vojnici tepaju Bilja, veličaju je nazivajući je srpskom caricom, a njeno ime ispisuju na tenkovima koji haraju Bosnom ubijajući na svom putu sve što je od strane ove Fulbrightove stipendistice i biologinje okvalifikovano kao genetički pokvaren materijal.

Intervjui Masha Durkalić (dio intervjua)

 

 

_DSC4431
_DSC4349I did nothing wrong, solo exhibition, Galleri Gro,  Jakobstad, Finland, 2016

See all photos of set up and performance, gallery Miroslav Kraljević. Zagreb, 2015, Google+
Photos of performance and solo exhibition “I did nothing wrong”, Galleri Gro, Jakobstad, Finland, 2016
Photos of Silk Lavender Shirt, exam with students of IUS, New Media class, January 2015 on Google+
1 hour audio interview in Bosnian at Radio HRT 3, “Moj izbor” with Siniša Labrović, 08.11.2015.
LINK to online audio interview
Interview in Croatian/Bosnian by Antonela Marušić about performance and other works at Vox Feminae
LINK to online interview

%d bloggers like this: