ARTDROM-ETO NAM ŽENA

artodrom-

Ponedjeljkom predstavljamo autorske projekte i radove iz sfere suvremenih vizualnih umjetnosti

Adela Jušić- “Eto nam žena”

Istraživanje i adaptacija teksta u suradnji sa Andrejom Dugandžić
Rad je dio stalne postavke Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, Konjic, Bosna i Hercegovina

IMG_8639

Photo Almin Zrno 2

Opis rada:
Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine, poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa 50ih godina, kada se žene ponovo pozivaju u svoje “prirodne” uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa “Šta je nama naša borba dala?” Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (www.afzarhiv.org).

IMG_8633

Bunker 1  IMG_8614

IMG_8441

Photo Almin Zrno

Vizkultura

Split 1 SPLIT 3

Split 2

O autorici:
Adela Jušić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1982, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007 i magistrirala Ljudska prava i demokratiju u Jugoistočnoj Evropi, Univerzitet u Sarajevi i Bologni 2013. Članica je i jedna od osnivačica Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. Izlagala je na brojnim internacionalnim izložbama kao što su: Frestas – Trijenale umjetnosti, Sorocaba, Sao Paolo, Manifesta 8; Murcia, Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, Balkan Insight, Pompidou Centar, Paris, itd. Bila je na nekoliko rezidencijalnih programa za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrade YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Njen rad nerijetko polazi od ličnog iskustva i memorije, a za cilj ima biti feministički i političan. Adela se bavi videom, video performansom, koristeći se narativom i svojim glasom kao glavnim elementom izražavanja. Radi i instalacije, feminističke, didaktičke radove u javnom prostoru koji se uglavnom sastoje od teksta. Feministkinja.

Fotografije: Almin Zrno, Adela Jušić, Tihana Mandušić, arhiva autorice, Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK

Online arhiv antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije: www.afzarhiv.org

Link na online tekst

%d bloggers like this: