STATE ABED – Magacin, Belgrade

fb

12-30 of December
Magacin, Belgrade

Izložba i manifestacija DRŽAVA U KREVETU rezultat je kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama” koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012./2013., kroz projekt PATTERNS lectures, a držala ga je Natasha Kadin, koja u uvodnom tekstu kaže:

“Slijedeći feminističku maksimu OSOBNO JE POLITIČKO, kao i svoje razloge zašto se bavimo feminizmima, što nas navodi da se javno deklariramo feministkinjama, došli smo do naziva izložbe DRŽAVA U KREVETU. Želimo znati koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave i upravljati njima. Posebno želimo razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Želimo ogoliti sustav kao što on ogoljava nas. Želimo mu uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti ovu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Koje jest političko. Koje jest osobno.”

Izložba će prestaviti 24 umjetnička rada iz cijelog svijeta objedinjena pod kustoskim konceptom DRŽAVA U KREVETU, a u popratnom programu bit će razgovori s umjetnicima Adelom Jušić I Bojanom S. Knežević, te projekcije filmovaFEMLINK i vođenje kroz izložbu. Umjetnici koji će se predstaviti beogradskoj publici su: Melanie Bonajo (Netherlands), Doplgenger (Serbia), Faith Holland (USA),Marta Ivanova (Russia), Adela Jušić (BiH), Natasha Kadin (Croatia), Ivana Kevo (Croatia), Marija Kotarac (Croatia), Glorija Lizde (Croatia), Dina Rončević(Croatia, Netherlands) i Petra Zlonoga (Croatia).

U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivno su sudjelovale polaznice kolegija: Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.

Izložba se otvara 12. prosinca u 20 h u Galeriji Magacin, a realizirana je uz pomoć Ministarstva kulture RH, Udruženje građana “Poezin” i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije NKSS.

Više o izložbi i organizatorima:

http://mavena.hr/?lang=hr#!http://mavena.hr/state-abed-2/
http://mavena.hr/wp-content/uploads/2015/03/State-Abed_publication-small.pdf

Fb event: https://www.facebook.com/events/658751094266002/
www.mavena.hr
www.nezavisnakultura.net
www.slamstudio.org

Link to photos of the opening, Magacin, Belgrade, December, 2015

%d bloggers like this: